Instrument för bedömning av arbetsförmåga

Forskargruppen ”Work Assessment” vid Linköpings universitet arbetar bl.a. med forskning och utveckling kring bedömningsinstrumenten. För instrumenten kan personliga och tidsbegränsade användarlicenser tecknas. Licenserna innebär att användaren under licensperioden via Spetsas hemsida alltid har fri tillgång till:

  • de senaste versionerna av användarmanualer, skattningsblanketter och annan nödvändig information
  • uppdateringar av instrumenten
  • fria utskrifter av material för personligt bruk

Att komplettera olika datainsamlingsmetoder är en förutsättning för att uppnå en så god bedömning av arbetsförmåga som möjligt. Den information som WRI- och WEIS-intervjuer och AWP- och AWC-observationer genererar utgör en viktig grund vid planering av personcentrerade rehabiliteringsinsatser.

Klicka för att läsa om instrumenten:

AWC - Assessment of Work Characteristics

Vid en bedömning av arbetsförmåga är det även viktigt för bedömaren att bilda sig en uppfattning om vilka krav som ställs på personen i arbetssituationen för att kunna dra några slutsatser om klientens prestation, det vill säga bedömaren bör vid en bedömning även genomföra en arbetskravsanalys. En sådan analys är möjlig att göra med bedömningsinstrumentet AWC, som syftar till att bedöma vilka krav på olika arbetsfärdigheter som ställs på klienten i olika arbetssituationer. På nedanstående länk finns mer information om AWC.

https://liu.se/artikel/awc

AWP - Assessment of Work Performance

Med bedömningsinstrumentet AWP är det möjligt att göra en aktivitetsbaserad bedömning av klienters arbetsförmåga i olika arbetsuppgifter i såväl reella som konstruerade miljöer. På nedanstående länk finns mer information om AWP.

https://liu.se/artikel/awp

WEIS - Work Environment Impact Scale

WEIS är ett intervjuinstrument utvecklat för att utforska samspelet mellan personen och dennes arbetsmiljö. Vid bedömning identifieras personens upplevelse av hindrande och stödjande arbetsmiljöfaktorer (fysiska som psykosociala) och dess påverkan på personens tillfredsställelse och välbefinnande. På nedanstående länk finns mer information om WEIS.

https://liu.se/artikel/weis

WRI - Worker Role Interview

WRI är ett intervjuinstrument utvecklat för att bedöma hur en persons motivation, dagliga vanor och rutiner, och den omgivande sociala miljön påverkar personens arbetspotential. På nedanstående länk finns mer information om WRI.

https://liu.se/artikel/wri

Forskning kring instrumentens användning, prövning och utveckling bedrivs av en forskargrupp vid Institutionen för Samhälls- och Välfärdsstudier vid Medicinska fakulteten, Linköpings universitet. 

 

Priser

Priser för två års användarlicens för AWC, AWP, WEIS och  WRI är (exkl moms 6%). Du väljer själv hur många instrument du vill ha tillgång till.

Antal
Nyteckning
Förlängning
1 700 SEK 550 SEK
2 1200 SEK 900 SEK
3 1700 SEK 1250 SEK
4 2200 SEK 1600 SEK

 

Licenserna för AWC, AWP, WEIS och WRI är personliga och tecknas för en 2-årsperiod.

Vid såväl nyteckning som förlängning av licenser får du tillgång till instrumenten via inloggning på vår hemsida. Om du ej haft användarlicens tidigare och gör en nyteckning, så skickas ett separat mejl innehållande dina individuella inloggningsuppgifter till dig. Om du istället redan är användare av instrumenten och bara förlänger licensperioden, då behåller du dina tidigare inloggningsuppgifter.

Har du problem med att logga in eller har andra frågor, kontakta Hanna Falk, johanna.zechel@spetsa.se eller ring 013-253536.

 

Är du nyfiken på att veta mer?

Hör av dig till oss redan idag!

Om du har kunskap som du vill dela med dig av eller om du behöver hjälp i ett av dina uppdrag.Fyll i spamskyddskoden:
Spamskydd

Om Spetsa

Spetsa är din engagerade part när du önskar spetskompetens eller inspiration från forskare och lärare vid Linköpings universitet.

spetsa vit

 

 

Kunskap till Nytta

Spetsa är ett helägt dotterbolag som ägs av Linköpings Universitet via LiU Holding AB. Spetsa har ett nära samarbete med övriga verksamheter inom LiU Holding AB.

LiU Invest
LiU Innovation
LEAD
Unitalent

Kontakt

Spetsa AB
Teknikringen 7, 583 30 Linköping
liu logo

Edit & Björnen / Keylab AB